PU Gietvloer

Eigenschappen van een gietvloer: voordelen en nadelen

Een polyurethaan (PU) gietvloer is een populaire keuze voor vloerbekleding vanwege de vele voordelen die het biedt, maar het heeft ook enkele nadelen. Hier zijn de voor- en nadelen van een PU gietvloer:

Voordelen:

Een van de belangrijkste voordelen van een gietvloer, met name een polyurethaan (PU) gietvloer, is de esthetische aantrekkingskracht. Gietvloeren hebben een moderne uitstraling en creëren een naadloze en egale oppervlakte, wat bijdraagt aan een eigentijds en minimalistisch design. Ze zijn ook duurzaam, eenvoudig te onderhouden, comfortabel om op te lopen, en hebben geluiddempende eigenschappen. Dit maakt ze ideaal voor zowel woningen als commerciële ruimtes.

 • Esthetisch aantrekkelijk: PU gietvloeren hebben een moderne, strakke uitstraling. Ze creëren een naadloze en egale oppervlakte, wat bijdraagt aan een eigentijds en minimalistisch design.
 • Duurzaamheid: PU gietvloeren zijn zeer duurzaam en slijtvast. Ze kunnen jarenlang meegaan zonder tekenen van slijtage te vertonen, zelfs in drukbezochte ruimtes.
 • Eenvoudig te onderhouden: Deze vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze zijn bestand tegen vlekken, chemicaliën en vocht, waardoor ze ideaal zijn voor keukens en badkamers.
 • Comfortabel: Een PU gietvloer voelt zacht en comfortabel aan onder de voeten. Het heeft enige mate van elasticiteit, wat zorgt voor een aangename loopervaring.
 • Geluiddempend: PU gietvloeren hebben geluiddempende eigenschappen, waardoor ze geluidshinder verminderen en een rustige sfeer in huis creëren.
 • Geschikt voor appartementencomplexen waar een geluidsreductie van 10db geëist wordt door de vereniging van eigenaren (VVE)

Nadelen:

 • Kosten: Een van de belangrijkste nadelen is de prijs. PU gietvloeren zijn over het algemeen duurder dan traditionele vloerbedekkingen, zoals een siergrindvloer of PVC-vloer.
 • Professionele installatie vereist: Het is essentieel om een ervaren professional in te schakelen voor de installatie van een PU gietvloer. Het is geen doe-het-zelfproject, wat extra installatiekosten met zich meebrengt.
 • Krasgevoelig: Ondanks hun duurzaamheid zijn PU gietvloeren gevoelig voor krassen en beschadigingen door scherpe voorwerpen. Voorzichtigheid is geboden om krassen te voorkomen.
 • Kouder dan andere vloeren: Hoewel PU gietvloeren comfortabel aanvoelen, kunnen ze in koude omgevingen wat kouder aanvoelen dan bijvoorbeeld tapijt of houten vloeren. Het toevoegen van vloerverwarming kan dit probleem verhelpen.
 • Installatietijd: Het aanbrengen en uitharden van een PU gietvloer kan enige tijd in beslag nemen, wat tijdelijke overlast met zich mee kan brengen.

Over het algemeen kunnen PU gietvloeren een uitstekende keuze zijn voor degenen die op zoek zijn naar een moderne, duurzame, en gemakkelijk te onderhouden vloerbedekking. Het is echter belangrijk om de kosten, installatievereisten en mogelijke krasgevoeligheid in overweging te nemen bij het maken van een beslissing over het gebruik van deze vloersoort in een specifieke ruimte.

Hoe kwetsbaar is een gietvloer?

Hoewel gietvloeren over het algemeen duurzaam zijn en goed bestand zijn tegen dagelijks gebruik zoals morsen, vocht en chemicaliën. Echter, ze zijn niet bestand tegen zeer zware gewichten of puntbelasting, wat tot permanente deuken kan leiden. Daarom is het belangrijk om zware voorwerpen met zorg te verplaatsen en te voorkomen dat ze langdurig op dezelfde plek staan. Voorzichtigheid geboden om krassen te voorkomen. Het is raadzaam om meubels te voorzien van viltjes onder de poten om krassen op de vloer te vermijden.

In conclusie, een gietvloer heeft vele voordelen, waaronder esthetische aantrekkingskracht, duurzaamheid, eenvoudig onderhoud, comfort en geluiddempende eigenschappen. Echter, potentiële nadelen zijn de kosten, de behoefte aan professionele installatie, gevoeligheid voor krassen, de mogelijkheid dat ze kouder aanvoelen dan andere vloeren, en de installatietijd. Het is belangrijk om deze aspecten af te wegen bij het overwegen van een gietvloer voor een specifieke ruimte.

GALLERY

Chat openen
1
Scan de code
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?